Spørgsmål og svar

Få svar på nogle af de ofte stillede spørgsmål om hjertestartere nedenfor. Hvis du har spørgsmål, du stadig mangler svar på, er du velkommen til at kontakte os på hjertestarter@genoplivning.dk.

Hvad er en hjertestarter?
En hjertestarter et et apparat, der analyserer hjertets rytme og afgiver et eller flere kontrollerende elektriske stød til hjertet, hvis det er nødvendigt for at genskabe den normale hjertepumpefunktion. En hjertestarter kaldes også en defibrillator eller en AED, der står for Automatisk Ekstern Defibrillator.

Hvordan bruger man en hjertestarter?
Alle kan bruge en hjertestarter – det er nemt. Når du åbner en hjertestarter og trykker på startknappen, fortæller hjertestarteren dig præcis, hvad du skal gøre gennem hele processen. Se en video, der viser, hvordan du bruger en hjertestarter.

Hvorfor skal jeg registrere min hjertestarter på hjertestarter.dk?
Når du registrerer din hjertestarter på Hjertestarter-Netværket, kan du være med til at redde liv, fordi hjertestarteren bliver synlig og tilgængelig for borgere og for de sundhedsfaglige medarbejdere på alarmcentralen, når du ringer 1-1-2. Hent flyer om registrering af hjertestarter.

Må man bruge en hjertestarter på et barn?
Hvis et barn på mellem 1 år og 8 år får hjertestop, bør du bruge en hjertestarter med specielle “børne”-pads, hvis de er til rådighed. Hvis hjertestarteren ikke er udrustet med særlige pads til børn, skal du bruge hjertestarteren, som den er. Hvis barnet er mellem 1 og 2 år, skal du placere de to pads på henholds ryg og bryst på barnet i stedet for at placere begge pads på brystkassen, som du vil gøre på en voksen eller hvis barnet er over 2 år.

Hvis barnet er under 1 år, skal du kun bruge hjertestartere, hvis der er børnepads og børneindstilling – det fremgår specifikt, at den anvendes til denne aldersgruppe.

Hvordan anvender en døv person en hjertestarter?
Langt de fleste hjertestartere har primært audiel guidning til, hvad man skal gøre. Enkelte modeller (bl.a. Zoll) har dog kombineret dette med piktogrammer i låget med en rød lysende lampe, der følger fremgangsmåden ved genoplivning i forhold til piktogrammerne. Dette er naturligvis ønskværdigt for alle maskiner, men det er op til producenterne (oftest store internationale firmaer) af disse hjertestartere at lave sådanne løsninger.