En hjertestarter er et apparat, som kan afgive et kontrolleret elektrisk stød til hjertet, der kan genskabe den normale hjertepumpefunktion. Hjertestarteren består af selve maskinen og to pads (klistermærker med elektroder). Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for Automatisk Ekstern Defibrillator.
Når du åbner boksen med hjertestarteren, fortæller en elektronisk stemme, hvad du skal gøre. De to pads skal placeres på den tilskadekomnes brystkasse – hjertestarterens stemme guider dig til den præcise placering. Herefter analyserer hjertestarteren hjerterytmen og fortæller, hvornår du skal trykke på stødknappen for at give et elektrisk stød, der kan genskabe hjertets normale funktion.
Alle kan betjene en hjertestarter – også uden forudgående kendskab. Du skal blot åbne og tænde hjertestarteren.
Jo hurtigere du tager hjertestarteren i brug, desto større er chancen for, at den vil have en effekt og være med til at redde et menneskes liv. Når ambulancen når frem, tager ambulancefolkene hjertestarteren med, fordi den kan indeholde vigtig information om hjertestoppet, der kan hjælpe i den videre behandling.
Træd til ved hjertestop
Hver år får cirka 5.000 danskere et pludseligt hjertestop uden for hospital i Danmark. Når et menneske falder om med hjertestop, er hurtig hjælp afgørende.
Hvis du er vidne til et pludseligt hjertestop uden for hospital, kan du gøre en stor forskel ved at ringe 1-1-2 med det samme, så vil vagtcentralen guide dig igennem hvordan du hjælper med hjertelungeredning og evt. stød fra en hjertestarter, indtil ambulancen når frem.